Venüs ismi nereden gelir?
Çoban Yıldızı, akşam yıldızı, tan yıldızı gibi isimlerle de anılan Venüs gezegeni, güneşe en yakın ikinci gezegendir. Yunan güzellik tanrıçası Afrodit, Eski Roma mitolojisinde Venüs olarak bilinir. Ve adını da bu sıcaklığından dolayı güzellik tanrıçasından alır.
Diğer tüm gezegenler erkek isimleri ile bilinirken bir kadın ismi taşıyan tek gezegendir. Ayrıca tüm gezegenlerden farklı hareket etmektedir. Diğer gezegenler saat yönünde dönerken Venüs, tam tersi yönde hareket etmektedir. Dünyanın ikizi de denmektedir.
Venüs ne zaman görünür?
Güneşe en yakın ikinci gezegen olan Venüs aynı zamanda Dünya ya da en yakın gezegendir. Bu yüzden belli zamanlarda Dünyadan görülebilmesi mümkün olabilmektedir. Güneş doğmadan hemen önce ve güneş batarken bu gezegeni görmek mümkün olabilmektedir.
Venüs gezegeninin özellikleri
Merkür ve Dünya arasında bulunur. Diğer gezegenlere oranla en parlak gezegendir. Yüksek yansıma özelliğine sahiptir. Astronomi incelemeleri sırasında birçok kez bu gezegen incelenmiştir. Fakat yüzey sıcaklığı 462 derece olduğundan dolayı inceleme olanağı kısıtlıdır. Yüzeyi bulutlarla kaplıdır. Diğer bir araştırma engeli ise atmosferinde bulunan zehirli gazlardır.
Yüksek oranda karbondioksit ihtiva eder. Çok sıcak, oksijensiz ve susuz bir gezegendir. Yapılan incelemelerde yer yüzeyi hakkında söylenen volkanik bir dünya olduğu söylemi oldukça dikkat çekicidir. Atmosferinde düşük miktarlarda iyot, brom, hidroklorik asit bulunmaktadır. Yüzeyinin 300 milyon yaşlarında olduğu tespit edilmiştir. Dünyanın yüzeyi ise 100 milyon yaşlarındadır.
Venüs nasıl hareket eder?
Gökyüzünün parlak kraliçesi Venüs birçok konuda diğer gezegenlerden farklıdır. Gezegenin bir günü bir yılından uzundur. Diğer gezegenlerin tam tersi yönünde hareket ettiği gibi hızı da diğerlerinden farklıdır. Güneşin etrafında dönüş hızı, kendi etrafında dönüş hızından daha fazladır. Bir yılının bir gününden kısa olması da bu hareketinden kaynaklanmaktadır.